Zaistené cesty, via ferraty alebo ľudovo ferraty ( v taliančine via ferraty, v nemčine Klettersteig) predstavujú cesty (chodníky) zabezpečené zvyčajne drôtenými lanami, rebríkmi a kramľami. Pri postupe po nich sa využíva špeciálne vybavenie v podobe horolezeckej sedačky, prilby a ferratového setu. Ich zdolávanie je prienikom medzi klasickou turistikou a horolezectvom.

Via ferraty s horským sprievodcom

Ak Vás omrzeli klasické turistické chodníky a radi by ste vyskúšali niečo nové, via ferraty sú Vašou možnosťou. Vydajte sa s našimi horskými sprievodcami UIMLA a ferratovými cvičiteľmi Alpenverein do niektorej z najznámejších slovenských via ferratových oblasti (na Skalke, v Liptovských RevúcachMartinských Holiach a v Kyseli). Pod profesionálnym dozorom sa tak počas postupu ferratou naučíte zásady pohybu a bezpečnosti.

Ak máte záujem venovať sa via ferratám viac do hĺbky, môžete absolvovať náš základný ferratový kurz, ktorý Vás nie len technicky pripraví na via ferraty, naučíte sa na ňom aj základy prvej pomoci, plánovania a záchrany.

Keďže Slovensko ponúka len obmedzené možnosti zdolávania via ferrát, môžete sa s nami vydať aj do zahraničia na via ferraty v Slovinsku, Rakúsku alebo Taliansku.

Slovenskými via ferratami

Slovensko je v porovnaní s Alpskými krajinami alebo aj s Českom v oblasti via ferrat úplným začiatočníkom. Aj keď sa počet via ferratových oblastí pomaly rozrastá, množstvom aj dĺžkou nikdy nedobehneme Alpské krajiny ako Rakúsko (550 via ferrát), Taliansko (400 via ferát) alebo Francúzsko. Ak sa Vám ale nechce cestovať do zahraničia, vydajte sa s nami na jednu zo Slovenských via ferrát.

Skalka pri Kremnici

Najobľúbenejšia a najnavštevovanejšia via ferratová oblasť na Slovensku sa začala budovať v roku 2017. Oblasť je možné rozdeliť na 2 časti: Komín a Ferratový svet. V časti komín sa nachádzajú via ferraty od obťažnosti A až po E, lanová sieť, 80 metrov dlhý lanový most. Ferratový svet je novou časťou otvorenou v roku 2022 ponúkajúcou ferraty klasifikácie B, D, E a F, rovnako aj vysutý most a vyhliadku s preskleným dnom.

Trubačova veža

Liptovské Revúce – Dve veže

Oblasť 2 veže sa nachádza v národnom parku Veľká Fatra a je 2. najväčšou via ferratovou oblasťou na Slovensku. Oblasť ponúka spolu 9 via ferrát hodnotených od obtiažnosti A/B až po C/D. Na via ferratách sa nachádzajú aj 2 lanové mosty a 2 visuté lavičky, z ktorých je výhľad na obec Liptovské Revúce a na vrcholy Veľkej Fatry.

Ferrata HZS – Kyseľ

Ferrata HZS je jedinou via ferratou Slovenského Raja a jej trasa stúpa proti prúdu rieky Kyseľ, rovnomenou roklinou. Roklina Kyseľ bola pre verejnosť 40 rokov uzatvorená od požiaru v roku 1976. Ferrata vedie nespútanou prírodou s minimálnymi zásahmi do prírodného prostredia, patrí medzi najprísnejšie chránené územia národného parku Slovenský raj a medzi územia NATURA 2000. Ferrata má obtiažnosť C.

Ferrata Kysel
Ferrata hzs Martinské hole

Ferrata HZS – Martinské hole

Ferrata HZS Martinské hole prechádza korytom Pivovarského potoka v lokalite Martinské hole. Väčšina trasy vedie po istiacom fixnom lane so železnými stúpačkami v náročnom, miestami mokrom teréne. Najkrajšie miesta v rokline sú viaceré drevené mostíky, pozostatky štôlne, rebríky, kaskády a napokon Malý a Veľký vodopád.

Voľné termíny – via ferraty

Ak sa chcete s nami vydať na via ferraty a ste sami, môžete sa pripojiť k niektorej zo skupín. Ak preferujete individuálny prístup, kontaktujte nás pre dohodnutie vlastného dátumu.

DátumDestináciaVoľné miestaKapacita
08.06.2024 (So)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66
15.06.2024 (So)Via ferraty - HZS Kysel66
19.07.2024 (Pi)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66
21.07.2024 (Ne)Via ferraty - HZS Kysel66
03.08.2024 (So)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66
25.08.2024 (Ne)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66
21.09.2024 (So)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66
29.09.2024 (Ne)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66
05.10.2024 (So)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66
19.10.2024 (So)Via ferraty - Skalka pri Kremnici66

Základný ferratový kurz

Via ferraty sa tešia čoraz väčšej obľube, zažívajú doslova boom. Kurz je určený záujemcom – začiatočníkom, ktorí chcú vyskúšať tento druh outdorovej aktivity. A hoci nemajú horolezecké ambície, chcú sa dostať na miesta, kam sa bežný turista možno nedostane a chcú zažiť v horách o niečo viac adrenalínu. Naučíme Vás, ako prekonávať prekážky, bezpečne sa pohybovať a čo robiť v prípade problémov. Náš kurz Vás pripraví na slovenské aj zahraničné via ferraty.